Video en audio

Video

De beste concertregistraties uit onze Grote Zaal

Meer video

> Bekijk ook onze livestream-registraties (o.a. Up Close)
> Meer video op ons YouTube-kanaal
> Q&A video's met bekende Nederlandse musici (uit de reeks 'De week van...') vind je hier

Podcast

In onze podcastserie Oeversessies onderzoekt schrijver, performer en presentator Elfie Tromp iedere maand een ander muzikaal thema. Aan haar tafel in het Muziekgebouw ontvangt zij gasten uit de Nederlandse en internationale muziekwereld. Voor een goed gesprek met uitzicht over het IJ. Veel luisterplezier!

Hieronder te beluisteren via Spotify of ga naar Apple Podcasts, Stitcher, TuneIn en Deezer.

#6 Minimal Music Festival: een niet te missen ervaring (juni 2021)
Elfie Tromp krijgt een voorpoefje van het Minimal Music Festival dat op 1-3 juli 2021 plaatsvindt. Gastcurator Theun Mosk neemt haar mee backstage langs plekken die straks het toneel zijn van het festival. Van gaarkeuken tot loading dock. Onderweg ontmoeten ze artiesten zoals Gerjan Piksen en programmeur Shane Burmania. Een perfecte voorbereiding voor een niet te missen ervaring.

Het Minimal Music Festival vindt plaats van 1 tot en met 3 juli 2021, verspreid over 26 routes. Een gids met een zaklamp neemt je mee door de krochten van het Muziekgebouw voor een reis langs muziek, performance en geluidskunst. Meer info en tickets vind je op www.minimalmusicfestival.nl.

#5 Het Fokker-orgel: expressief als een koekoek (mei 2021)
Elfie Tromp ontdekt in deze vijfde aflevering het bijzondere Fokker-orgel. Wat maakt dit instrument zo uniek? En wat heeft de koekoek met het orgel te maken?

Vaste organisten Laurens de Man en Ere Lievonen vertellen over hun fascinatie voor het 31-toons instrument. Ere bespeelt het orgel al jaren en kent het instrument door en door. Laurens is kortgeleden aangesteld als tweede organist en vertelt over zijn kennismaking met de eindeloze mogelijkheden. 

#4 Een ode aan kinderlijke wijsheid (dec 2020)
In deze vierde aflevering van Oeversessies spreekt Elfie Tromp met singer-songwriter Lucky Fonz III en componist/hoornist Morris Kliphuis over onbevangenheid in muziek. Het klinkt makkelijk, maar hoe bereik je die vrijheid in je spel?

Lucky en Morris, twee goede vrienden, praten over hun kindertijd, improvisatie, loslaten op het podium en meer. En samen met zangeres Pitou gaan ze los in SoundLAB, de muzikale werkplaats van het Muziekgebouw. In januari zouden zij met het Berlijnse ensemble s t a r g a z e de première van de liedcyclus High Dive brengen, maar dit concert is vanwege de coronamaatregelen geannuleerd.

#3 Een muzikaal feestje: Beethoven 250 jaar! (nov 2020)
In de derde aflevering staat Beethoven centraal. In 2020 is het 250 jaar geleden dat dit muzikale genie werd geboren. Alle reden voor een feestje, want zijn muziek staat tot op heden fier overeind. Ook in het Muziekgebouw staan er prachtige concerten met zijn muziek geprogrammeerd.

Te gast zijn violist Lonneke van Straalen van rebellencollectief Pynarello en muziekjournalist en Beethovenkenner Merlijn Kerkhof. Op 9 januari zou Pynarello een ‘nieuwe Beethoven-patchsymfonie’ uitvoeren, samengesteld door het publiek, maar het concert gaat vanwege de coronamaatregelen niet door. Merlijn Kerkhof geeft op 2 februari een dynamisch muzikaal college over Beethovens beroemde meesterwerk, de Kreutzersonate, en leidt je rond door Beethovens wereld.

#2 Oh Ud, wat klink je goed (okt 2020)
In de tweede aflevering zijn Mohamed Aadroun, medeoprichter van het Ud Festival (14-22 nov in het Muziekgebouw) en ud-speler Jawa Manla te gast. Al vijfduizend jaar wordt de ud, een twaalfsnarige luit uit het Midden-Oosten, die via het Middellandse Zeegebied naar West-Europa kwam, bespeeld.

Tegenwoordig is de ud te horen in jazz, world, oude muziek en hedendaagse muziek. Wat maakt de ud zo populair in Nederland? Reis mee met presentator Elfie Tromp door de wereld van de ud, dwars door de geschiedenis, en beluister de prachtige klanken én muziek.

#1 Muziek in barre tijden (sep 2020)
In de eerste aflevering spreekt Elfie Tromp met violist Wouter Vossen van het Storioni Trio over 'Muziek in barre tijden'. Hoe beleeft hij als musicus de coronatijd? Welke muziek biedt troost? Kunnen barre tijden toch mooie muziek opleveren?

In dit verband komt Olivier Messiaens 'Quatuor pour la fin du temps' aan de orde. Hij componeerde het in barre omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, als krijgsgevangene in een werkkamp. Het Storioni Trio speelt het werk op 16 september in het Muziekgebouw, samen met de Duitse klarinettist Jörg Widmann.

Radio-uitzendingen